TrendRede 2019

 

Ter herinnering aan Marcel Bullinga

2 december 1958 – 15 april 2019

Door een ernstige ziekte is futurist en trendwatcher Marcel Bullinga overleden. Marcel was actief als auteur, trainer, spreker en dagvoorzitter. Hij gaf honderden presentaties voor opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Hij behoorde tot de groep vooraanstaande trendwatchers in Nederland met een bewezen staat van dienst. Marcel maakte geruime tijd deel uit van de Trendrede.

Kort voor zijn overlijden verscheen zijn laatste boek ‘Iedereen aan de robot! – Hoe robots onze economie en democratie gaan redden’. Marcel werd regelmatig geïnterviewd, met name vanwege zijn kennis op het gebied van robottechnologie en de invloed ervan op de samenleving.

Zijn partner Bamber Delver op LinkedIn: ‘Marcel is weg. De briljante futurist die moest aanzien hoe zijn eigen toekomst hem door ernstige ziekte werd afgenomen. Hij heeft zijn ziel ingepakt en is vertrokken. Alsof hij is verhuisd, maar wij weten niet waarheen.’

Wij zullen Marcel niet vergeten.

Komt er al een einde aan de Systeempijn? We hoopten het vorig jaar, en zien steeds meer lichtpunten.
Eerste stap-tolerantie en echt luisteren zijn nodig. Wat zeggen Verzadigingsfrictie en Optimalisatieharnassen nu over de weg naar de toekomst. Meer dan genoeg vragen. Kom luisteren naar antwoorden en meepraten. Op dinsdag 15 januari 2019 in Pakhuis de Zwijger presenteerden we alweer de negende Trendrede.
De livestream kun je hier terugkijken.

We geven in deze Trendrede 2019 de algemene lijnen weer en wijzen waar de ruimte zit in de samenleving. We benoemen de meest relevante termen van vandaag en kijken verder, bijvoorbeeld naar een toekomst die ons zaken als Drukverlaging en Samensturing gaat brengen. 


De beredeneerde lijnen in de Trendrede zijn uitdrukkelijk bedoeld om de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak verder op weg te helpen.
De Trendrede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Jaarlijks kaderen en clusteren ze de actualiteit in enkele overkoepelende thema’s en tonen Nederland daarmee een uitgelicht pad richting de toekomst. De Trendrede schildert zo de tijd die voor ons ligt met krachtige streken en kleurt hem in met opvallende details. Zij schetst daarmee de golven waarop Nederland richting de toekomst surft.

 

En wat zeiden #metoo, robotisering en ontschotten ons in 2018?
Lees hier de hele tekst die we dinsdag 16 januari 2018 presenteerden.

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestShare on Google+