2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies

2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies

Voor het jaar 2014 kan ik duidelijk zijn: we krijgen te maken met een ‘Realistisch Positivisme’ inclusief enige burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit in reactie op de Haagse politiek.

Met de vergrijzing in zicht zal de uittocht van ‘Generation Exit’ zichtbaar worden. Verder zal onze samenleving beheerst worden door ‘Teasing Technologies’ zoals Google Glass en vele innovaties die tot stand komen door crowd-sourcing.

Technological Singularity komt ook heel dichtbij. Hieronder een toelichting per thema.

Realistisch Positivisme

Wie goed om zich heen kijkt ziet dat Nederland in een soort collectieve burn-out terecht is gekomen (enkele optimisten daar gelaten). Oorzaken: werkdruk is flink toegenomen; meer financiële problemen; toename van huiselijk geweld; meer woninginbraken; een reeks aan lastenverzwaringen etc. etc. Het besef begint door te dringen dat het na een ‘Jarenlang-Economische-Zaagtandherstel’ niet meer zoals ‘vroeger’ zal worden (Armoedeval). We zijn via de huidige ‘Transitie-Economie’ (=recessie) onderweg van een Groei-Economie naar een Balans-Economie. Na 5 jaar somberen (sinds 2008) zal de massa zich pro-actief gaan opstellen. Men verwacht de oplossing niet meer uit Den Haag of Brussel maar zal zelf met een ‘Realistisch Positivisme’ de samenleving opnieuw gaan inrichten. Daarbij hoort overigens ook enige burgerlijke ongehoorzaamheid; ruilhandel en een beetje zwartwerken (voor de maandelijkse extraatjes)…

Generation Exit

Onder druk van de vergrijzing zal de daarna volgende (werkende) generatie van met name hoger opgeleide professionals Nederland verlaten. Fysiek en/of fiscaal. De samenleving zal door het relatief hoge aantal ouderen behoudend van aard worden. Dat uit zich via het stemgedrag ook in de politieke verhoudingen. Onder andere het ondernemersklimaat zal daardoor minder goed worden. De vertrekkende generatie kan worden aangeduid als de ‘Generation Exit’.

Teasing Technologies

Dankzij crowd-sourcing platforms als KickStarter.com kunnen consumenten zich als echte Prosumers gaan gedragen. In combinatie met 3D & 3D Printing lijken de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Zo is er nu al een ‘3D Printer Battle’ gaande: wie bouwt de beste en goedkoopste 3D Printer voor thuisgebruik. Waren het in het verleden de elektronica-reuzen die de dienst uit maakten, tegenwoordig zijn individuele designers en techneuten in charge. De FairPhone en de duurzame bamboe stadskiosk Minimono zijn daar mooie voorbeeld van. Technologie is via Open Source Hardware (en Software) in handen van de eindgebruiker gekomen. Toepassing van State-Of-The-Art Technology zal mede hierdoor in een ongekende stroomversnelling komen tot en met Technological Singularity.

 

Deze keer: trendstrateeg Richard Lamb MSc, managing partner TrendWatcher.com.